Prijava/login
Monday 18 Jun 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Gazije na otvoru šehidskog turbeta

U Mjesnoj zajednici Čava u općini Bužim, na drugi dan Bajrama – Dan šehida, je u večernjim satima na veoma svečan način pred preko dvije hiljade prisutnih, otvoreno veoma lijepo šehidsko obilježje - šehidska česma u blizini džamije, čije otvaranje je svojim prisutstvom uveličao i hor Gazija. Osim spomen česme urađeno je spomen obilježje sa imenima svih šehida, te civilnih žrtava rata, kao i bužimskih i šehida van teritorije općine Bužim, ukupno 535 imena.

 
Prilikom otvaranja šehidskog obilježja prisutnima su se obratili, Ibrahim Salkić, predsjednik Mjesnog ogranka porodica šehida MZ Čava i predsjednik GO za izgradnju šehidske česme, Zeid Suljadžić, dijete šehida i član GO za izgradnju šehidske česme, Jasmin Emrić, član Skupštine USK i član GO, Eniz ef. Veladžić, predsjednik Medžlisa IZ Bužim, Mirsad Šahinović, načelnik Općine Bužim,Sead Jusić, ratni komadant 505.Viteške brigade, Šefik Veladžić, član Skupštine USK i raniji ministar za boračka pitanja u Vladi USK-a, koji je pomogao izgradnju šehidske česme, Fadil Hasanagić, general Armije BiH i bihaćki muftija prof. Hasan ef. Makić, koji je predvodio davanje dove prilikom otvaranja šehidskog obilježja.

General Fadil Hasanagić, pohvalio je sve one koji su postali vakifi izgradnjom šehidskog obilježja, te istakao da su borci Bužima bili posebni i da su Bužim i Bužimljani ostavili snažan pečat u odbrani i oslobađanju Bosne i Hercegovine od agresora.

Član Skupštine USK-a, Šefik Veladžić, kritikovao je sve političke strukture kojima su puna usta, šehida, boraca, invalida, a džepovi šehidskih porodica prazni.
-Okanimo se već jednom takvog bezobrazluka, istakao je na kraju.

Dijete šehida i član građevinskog odbora, a danas profesor historije i geografije i vijećnik u općini Bužim, Zeid Suljadžić, je između ostalog istakao: - U ovo monumentalno i grandiozno šehidsko obilježje koje je pred nama do sada je utrošeno oko 64.000,00 km. Pomoć u izgradnji pružali su nam naši građani, zatim, vlada USK-a, općine Bužim i Cazin, te sva boračka udruženja sa područja općine Bužim, kojima se ovom prilikom od srca zahvaljujemo. Mi djeca šehida ostadosmo iza svojih očeva da čuvamo uspomenu na njih, da vrednujemo i štitimo slobodu za koju oni dadoše ono najvrijednije što se moglo dati – svoje živote, da ne dopustimo da u zaborav padne njihova viteška borba, da dignemo glas protiv svih koji zloupotrebljavaju njihova imena, a toga je, nažalost, danas puno, rekao je Suljadžić, čije obraćanje objavljujemo u nastavku teksta.
Šehidsko obilježje u Čavi otkrila su i otvorila djeca šehida Čave, uz poeziju pjesnika Fehima Salkića iz Čave.
U kultruno zabavnom-programu nastupili su, horovi ilahija i kasida “Gazija” iz Bužima, “Tesnim” iz Čave i “Dejn” iz Banja Luke.

535 šehida, sa područja Bužima, svojim djelom su zaslužili da im se odaje počast i podižu spomen obilježja, koja će vijekovima iza nas svjedočiti o herojskoj, viteškoj borbi, o herojima i vitezovima koji pokazaše i dokazaše neprijatelju i svijetu, da bosanac nikad nije dao i da nikad bez borbe neće dati svoje rodne grude. Svi mi koji uživamo slobodu koju nam oni dadoše, trebamo i moramo štititi njihova djela i sve ono za što su se oni izborili.

 

 

 

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team