Prijava/login
Sunday 27 May 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Gazije na otvoru Sultan Ahmedove džamije

Dana 25. 09. 2010. godine, sa početkom u 11.00 sati, u džematu Kulen Vakuf održana je svečaost otvorenja Sultan Ahmedove džamije u ovom džematu. Svečanosti je prisustvovao veliki broj vjernika sa područja Medžlisa IZ-e Bihać, kao i sa područja cijelog Unsko-Sanskog kantona. Svečanom otvorenju ove prelijepe džamije prisustvovao je i veliki broj zvaničnika iz vjerskog, društvenog i političkog života Općine Bihać, Unsko-Sanskog kantona i BiH. Program otvorenja je vodio hafiz Adis ef. Baručić, a sve prisutne, iako na tmurnom i kišovitom vremenu, posebno su razveselili članovi hora "Gazija" iz Bužima, koji će ove godine u oktobru mjesecu predstavljati BiH na evropskom multireligijskom festivalu duhovne muzike u Tirani (Albanija).

 

Program je započeo, učenjem ašereta, Adis ef. Skalić, a zatim se prisutnima obratio imam džemata Kulen Vakuf, Emsad ef. Sadiković, pozivajući prisutne na učenje Fatihe šehidima BiH, te izražavajući svoju dobrodošlicu svim prisutnima. Nakon toga je gosp. Ismet Bećiragić, predsjednik građevinskog odbora, govorio o historijatu, ali i načinu gradnje Sultan Ahmedove džamije u Kulen Vakufu. Glavni imam, Mensur ef. Ćehić, kao domaćin svečanosti ispred Medžlisa IZ-e Bihać obratio se prisutnima izražavajući svoju dobrodošlicu i neizmjernu sreću što je ovo jedna od 22 novoizgrađenih džamija na području Medžlisa IZ-e Bihać, te jedna od posljenjih koja je čekala na svoj završetak. Napomenuo je da pred Medžlisom IZ -e Bihać i Muftijstvu bihaćkom sada stoji zadatak izgradnje gradske džamije u Bihaću, čija je gradnja uveliko počela i čiji temelj očekuju u proljeće iduće godine. Prisutnima su se još obratili, izražavajući svoju sreću povodom otvorenja ove džamije, gosp. Sead kadić zastupnik u Skupštini Unsko-Sanskog kantona i džematlija ovog džemata, dr. Sanjin Halimović načelnik Općine Sanski Most i veliki prijetelj ovog džemata, te gosp. Senad Šepić zamjenik ministra civilnih poslova. Muftija bihaćki, prof. Hasan ef. Makić, je govorio o važnosti izgradnje džamija i odgajanju djece u Islamu, te pozvao prisutne da svojim dobrovoljnim prilozima pomognu džemat Kulen Vakuf. Izaslanik reisu-l-uleme na ovoj svečanosti je bio mr. Muharem ef- Omerdić, rukovodilac vjersko-prosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH, koji je prenio selame džematlijama i svim prisutnima od dr. Mustafe ef. cerića, te čestitao Medžlisau IZ-e Bihać i džematu Kulen Vakuf na završetku ove lijepe džamije.

Sultan Ahmedovu džamiju u džematu Kulen Vakuf
, a nakon tradicionalnog takmičenja u ponudama za otvor džamije i primljenih ponuda za otvor, koje je Komisija za otvor zaprimila i uz konsultacije sa Medžlisom i izaslanikom reisu-l-uleme zvanično objavila, otvorila je OO SDA Bihać u čije ime je ključ od džamije primila gđa Asima Husetić i gosp. Damir Hadžić.

Nakon proučenog ašereta dovu za otvor je proučio bihaćki Muftija, a izaslanik reisu-l-uleme predao ključ i proglasio Sultan Ahmedovu džamiju vlasništvom IZ u BiH, te trajim vakufom do Sudnjega dana. Proučeni su tekbiri, džamija svečano otvorena, a zatim su prisutni klanjali podne namaz, te se zajedno sa presretnim džematlijama džemata Kulen Vakuf zaputili na svečani ručak, koji je pripremljen za sve goste zvaničnike, ali i sve musafire vjernike iz svih krajeva Unsko-Sanskog kantona.

 

izvor:  www.mizbihac.com

 

 

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team