Prijava/login
Monday 18 Jun 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Gazija predstavnik BiH u Istanbulu

U sklopu velikog međunarodnog projekta "Istanbul kulturni grad Evrope za 2010. godinu, članovi udruženja hor ilahija i kasida "Gazija" iz Bužima su u koordinaciji sa BZK "Preporod"  od 30.09.2010.g. do 03.10.2010.g. boravili u Istanbulu u Turskoj, gdje su uz akademske umjetnike Seada i Halidu Emrić, predstavljali kulturni život Bužima, te kao jedini predstavnici i Bosnu i Hercegovinu.

 

 

Pored BiH i domaćina Turske (Općina Bagcilar) svoju kulturnu baštinu su predstavljali: Njemačka, Poljska i Kazahstan.

Kompletan projekat je zamišljen tako da je svaka zemlja učesnica imala jedno veče za  predstavljanje svoje kulturne baštine na  pozornici postavljenoj  u kampu gdje se kompletan projekat odvijao, te na štandovima svakim danom gdje su iste prezentirale svoje umjetničke radove i ostale elemente koje je svaka od zemalja učesnica odabrala.

Projekat je nosio naziv "7 boja obojeno osmom bojom", gdje 7 boja predstavlja 7 dijelova Turske, a osmu boju sačinjavaju zemlje učesnice: Njemačka, Poljska, Kazahstan i BiH.

Finalna večer je održana  02.10.2010. godine. Svi učesnici su se kratko predstavili, a potom zajedno uz visoke zvaničnike Turske i ostalih zemalja učesnica, zajedno rezali i bratski jeli veliki kruh dužine oko 4m, pravljen za oko 400 osoba, čime je poslana poruka mira i solidarnosti cijelom svijetu.

Gazije su se predstavili svojim autorskim numerama, koje su zbog sklada evropskog i duhovnog apsolutno prihvaćene ne samo od strane posjetitelja domaćina već i ostalih učesnika ovog velikog projekta, a na kraju predstavljanja su izveli tursku ilahiju Ben Alarim koju su zajedno s Gazijama pjevali gotovo svi prisutni u dvorani. Posebnu reakciju publike je izazvao sam kraj nastupa Gazija, pokazivanjem vezanih zastave Turske i BiH.

Uz Gazije, kulturnu baštinu Bužima su prezentirali i Akademski slikar Sead Emrić svojim slikama i grafikama, te Halida Emrić umjetničkom keramikom.

Na kraju su Seadu Emriću i Gazijama svečano dodijeljene plakete za učešće u navedenom projektu. 

 

 

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team