Prijava/login
Monday 18 Jun 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Gazije u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu


'Identitet muslimana' bila je light motive programa ovogodišnje Svečane akademije maturanata 2. generacije Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića koja je održana 19. maja u Maloj dvorani 'Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski' u Zagrebu. Iako 'mala' dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta među kojima su bili: predjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko ef. Omerbašić, njegov zamjenik Aziz ef. Hasanović, gostivarski muftija mr. hfz. Šaćir ef. Fetahu, izaslanik gradonačelnika Milana Bandića savjetnik Harun Omerbašić, ravnatelj Islamske gimnazije Mevludin ef. Arslani, razrednica ovogodišnjih maturanata prof. dr. Remzija Hadžiefendić-Parić kao i mnogi imami, uglednici i gosti iz Hrvatske, BiH, Makedonije.
Identitet je središnja ontološka kategorija koja označava bitna svojstva nekog bića. Ona je produkt ljudske spoznaje i samospoznaje. Ova aktualna tema današnjeg vremena viđena je očima naše razigrane mladosti, a zrelošću učenih i mudrih. Jezgrovitim i slikovitim porukama koje su maturanti odabrali iskazali su nam istine koje nadživljuju i njihove autore i vrijeme, moćnog i pravičnog suca.
Uvod u maturalnu Svečanu akademiju započeli su zvuci, ali i glasovi muškog hora Gazija iz Bužima. Članovi hora Gazija bili su prvi i zadnji gosti koji su uljepšali ovaj za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj najljepši i najvažniji dan. U međuvremenu maturanti su izveli svoj prekrasni program i uzvanici su se obraćali te dijelili darove.
"Transformacija medrese u gimnaziju za nas muslimane je od velike važnosti, ali i za društvo u cjelini"- naglasio je muftija Omerbašić.
Učenik generacije hafiz Amar Mujkanović dobio je najveći pljesak u dvorani. Hafiz Amar prvi je hafiz ove odgojno-obrazovne ustanove od 1992. godine koji ju je završio.
Bez "Gazija" program u Lisinskom ne bi bio potpun jer su dali neizmjerljiv prilog ovoj akademiji koja je odisala identitetom evropskih muslimana sazdan na tradiciji moralnih vrijednosti. Voditelj akademije bio je mladi imam i pjesnik iz Maljevca Admir ef. Muhić.
Na kraju programa svi prisutni imali su priliku počastiti se delicijama koje su pripremane po adetu naše tradicije i identiteta.

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team