Prijava/login
Monday 18 Jun 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Koncert "Tebi, ja Resule" u Minhenu

Islamska zajednica - džemat „Fedžr“ povodom dana rođenja Poslanika (s.a.w.s) organizirala je veče ilahija i kasida pod nazivom “Tebi, ja Resule“. Ova manifestacija je zvaršni projekat u sklopu Dana o Poslaniku (s.a.w.s) koje je ova Islamska zajednica pokrenula 03.02.2012.


Tokom ovog projekta održalo se niz tribina i druženja koja su posvećena sjećanju na Poslanika (s.a.w.s). Na završoj večeri učešće su uzeli horovi, Gazije iz Bužima, Sefullah iz Konjica, , Fedžr iz Minhena te dečiji hor Hud-Hud iz Minhena.

 Na samom početku, skup su otvorili polaznice prve škole Kur'ana u Njemačkoj koja djeluje već više od tri mjeseca. Zatim je skup poselamio Izet ef. Bibić koji je u svom obraćanju naglasio važnost slijeđenja i poznavanja Poslanika (s.a.w.s.). Na bini su se zatim pojavili članovi hora Fedžr koji su izmamili posebne aplauze.

Musafir skupa bijo je i gospodin Emir Elfić, predsjednik Bošnjačke demokracke zajednice (BDZ) iz Sandžaka, u svom veoma nadahnutom obraćanju gospodin Elfić je istakao važnost međubošnjačkog jedinstva i uvezivanja što je izmamilo brojne aplauze pridsutnih gostiju.

Nakon bloka ilahija koje su na oduševljenje publike izveli članovi hora Gazije sa svojim bendom, po prvi puta Bošnjaci su imali prilike da se susretnu sa djelom koje je pisano na njemačkom jeziku a čiji je autor iz bošnjačkog korpusa. Selveta Bibić napisala je djelo“ Propheten geschichten“ (Kazivanje o Poslanicima), koje je u kratkim crtama i predstavila pridsutnima. Pred sami kraj prvog dijela programa uslijedilo je iznenađenje večeri. Na raspisani literarni natjecaj na temu „Kad bi mogao reći Poslaniku“; prvo mjesto pripalo je Mirzi Livakoviću koji je kao nagradu dobijo kartu za Umru ove godine. Čin uručenja nagrade popraćen je suzama radosnicama Mirze Livakovića, a i skoro sviju prisutnih u sali.
Tokom pauze koja je trajala oko čedrdeset minuta prisutni su se mogli poslužiti raznoraznim specijalitetima koje su pripremile vrijedne ruke naših sestara ali isto tako mogli su se upoznati sa djelovanjem džemata i Škole Kur'ana na posebno pripremljenim štandovima.

Na manifestacijiju su bili pridsutni mnogobrojni ugledni gosti među kojima je svakako konzul BiH u Minhenu gospodin Sidik Spahić, konzul Republike Turske, te predstavnici raznih bošnjačkih udruženja i džemata.

Molimo Allaha (dž.š) da obilatom nagradom nagradi sve one koji su pomogli u realizaciji ovog projekta kao i sve one koji su nas svojim dolaskom podržali, javlja Media Fedžr.

 

                                                                                                                                                                                                               

 

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team