Prijava/login
Sunday 27 May 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style

Položen kamen temeljac za IKC Grac, gazije oduševili prisutne


Polaganjem kamena temeljca juče je u austrijskom gradu Gracu svečano označen početak gradnje prve džamije i Islamskog kulturnog centra u tom gradu, u kojem živi više od 10 hiljada Bošnjaka.

U prisustvu više hiljada Bošnjaka iz Austrije i džemata iz matične Bosne i Hercegovine, ali i Slovenije,Hrvatske, Švicarske, Njemačke i Sandžaka, temeljac su položili reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, predsjednik Islamske zajednice Austrije dr. Fuat Sanač, predsjednik džemata mr. Mahdi  Mekić i najveći vakif Husejin Omerović. Džamija i kulturni centar se počinje graditi na 100-godišnjicu priznanja islama u Austriji, a prostiraće se na oko 12000 metara kvadratnih.

Osim reisa Cerića, događaj su uveličali brojni dužnosnici u regiji, a posebnu pažnju privukao je mr. Siegfried Nagl, gradonačelnik grada Graca, koji je pružio nesebičnu podršku u stvaranju uvjeta za početak izgradnje islamskog kulturnog centra Grac.

Svečani program upotpunili su članovi hora „Gazija“ iz Bužima sa svojim bendom, koji su u samoj najavi od strane voditelja na njemačkom jeziku okarakterisani kao jedan od najboljih horova duhovne muzike islama u regiji, a u prilog tome govori i pitanje reisa Cerića prilikom svog obraćanja koje je uputio austrijskim vlastima na engleskom jeziku: „pitam Vas, nije li ova grupa (Gazija) sposobna da nastupa i u Bečkoj operi?“

Inače Cerić je govorio o Islamu kao vjeri mira, tolerancije, suživota, u mnogo navrata ističući Grac i Republiku Austriju kao primjer dobre saradnje i suživota muslimana i pripadnika ostalih religija.

Čin gradnje džamije u Gracu jako dobro je prihvaćen od strane austrijske javnosti. 

Svojim prisustvom skup su  uveličali i predstavnici diplomatskog kora u Austriji, a koji dolaze iz Turske, Saudijske Arabije, Katara i drugih zemalja islamskog svijeta.

Juče je usvojen i Statut Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji čime je naglašeno jedinstvo Zajednice u toj zemlji.

Share on Facebook

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team