Prijava/login
Monday 18 Jun 2018

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
  • default style
  • blue style
  • green style
  • red style
  • orange style
Print

Written by Super User. Posted in o horu gazija

 Početkom devedesetih godina muslimani Bosne i Hercegovine su među zadnjima na prostorima bivše Jugoslavije  počeli disati punim plućima,  otimati se isforsiranom jednoumlju, jače mirisati svoje avlije i osjećati da konačno mogu slobodno upražnjavati mnogo toga što im je bilo istrgnuto, oteto, zabranjeno.   

 U sudbonosnim momentima, polovinom 1992. godine, u okolnostima suočavanja sa novom, neočekivanom situacijom, u kojoj su se morala braniti osnovna ljudska prava i boriti  za opstanak, u Bužimu je u organizaciji Muslimanskog omladinskog saveza formiran Mješoviti hor ilahija i kasida “Gazija”. Međutim,  korijeni Gazija potiču još iz 1989. godine, kada su se prvi put počele javno izvoditi ilahije i kaside u džamijama.   

Gazija je nastao kao krik pobune, otpora, snage, ali i kao znak dolazećeg  novog doba u kojem će biti više slobode i pravičnosti ali za koje se moralo izboriti velikom žrtvom. Iznikao je sa jasnom zadaćom afirmisanja, oživljavanja, vraćanja i stasavanja kulturoloških, vjerskih i tradicijskih vrijednosti Bošnjaka, godinama potiskivanih i planski zanemarivanih. Njegovo kročenje na scenu, mada u teškom vremenu i okolnostima, dočekano je sa radošću, zahvalnošću i optimizmom. Čovjeku u ratnom vihoru, sa velikom dozom brige, u krajnje neizvjesnoj situaciji, trebalo je duhovno osvježenje, ohrabrenje, rasterećenje i jaka motivacija, kako bi lakše prebrodio krizu, nadjačao strah i stekao samopouzdanje. Za kratko vrijeme Gazija je svojom, ozbiljnošću i sigurnosti postao prepoznatljiv i respektabilan u interpretaciji ilahija i kasida.

Prvi vođa “Gazija” bio je Zorić Elvir (Abdullah) kojeg je naslijedio Veladžić Samir,  u to vrijeme jedini sa iskustvom u izvođenju ilahija i kasida stečenog u horu Gazi-husrevbegove medrese. Za vrijeme njihovog odsustva  hor su vodili jedan od osnivača Nermin Skenderović  i današnji vođa hora Vahidin Veladžić. Solisti prvog sastava Gazija bili su: Alešević Safet, Hilić Izudin, Veladžić Vahidin, Alešević Jasna, Muratović Rasima, Duranović Mirsada i Duranović Halida .

"Gazija" 1992. godine nakon osnivanja

Hor Gazija pobjednik je prvog takmičenja u izvođenju ilahija i kasida na nivou općine Bužim, a Vahidin Veladžić je na tom takmičenju proglašen najboljim muškim solistom. Gazije su na taj način stekli pravo učešća na prvom i do sada jedinom organizovanom  takmičenju horova u izvođenju ilahija i kasida na nivou okruga Bihać, gdje je neprikosnovenom pobjedom postao najbolji hor Unsko-sanskog kantona. Kao takav postao je nezaobilazan faktor u obilježavanju većine kulturno-vjerskih manifestacija na području našeg kantona. Jedan od tih velikih, historijskih nastupa hora Gazija je učešće na otvaranju medrese Džemaludin ef. Čaušević u Cazinu 1993. Godine.

 

hor "Gazija"08.09.1993. godine na otvorenju medrese "Džemaluddin ef. Čaušević"

 

Hor "Gazija" 1993.g. na regionalnom takmičenju ezana i mujezina održanog u Varoškoj Rijeci

 

 

 

Hor "Gazija" 1994. godine

 

 

 

Hor "Gazija" 2009. godine - ekipa koja je učestvovala u snimanju i izdavanju CD-a "Džennetska hurija"

 

 

 Danas hor gazija djeluje kao muški hor, organizovan u Udruženje koje broji 16 članova.  Predsjedništvo udruženja u sastavu: Safet Aleđević, Mirsad Ljubijankić, Amir Sijamhodžić, Muhamed Veladžić i Sanel Livaković, te Vahidin Veladžić predsjednik i Muamer Hadžić zamjenik predsjednika odlučuju o načinu funkcionisanja udruženja.  U svojoj bogatoj historiji Gazija ima preko sedam stotina nastupa širom Bosne i Hercegovine i inostranstva.

Uspostavljena saradnja  sa doajenom bosanskohercegovačke, hrvatske i šire muzičke scene, umjetnikom i virtuozom sa gitarom, Seadom Zeletom Lipovačom, donijela je javnosti prvi CD „DŽENNETSKA HURIJA“. To je dar Bužimu, svima koji su uz Gazije, poznaju ih, simpatišu, podržavaju  i u isto vrijeme otkrovenje mnogima. Džennetska hurija je, nedostajuća karika koja je svojom originalnošću iskazivanja duhovne dimenzije ljudskog bića obogatila vrlo prisutni mozaik ilahija i kasida na plavetnom nebu koje se podjednako osmjehuje svim Bošnjacima u domovini, širom svijeta i drugim ljubiteljima žanra duhovne pjesme i muzike. Izdavač CD-a je Hayat production iz Sarajeva a sve tekstove je napisao Emin Grošić.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na  numeri pod nazivom "Molitva" Gazijama je Gost solist poznati hafiz Aziz Alili. Džennetska hurija okrunjena je koncertom na stadionu NK “Vitez” u Bužimu 04.07.2009. godine.

 

sa koncerta promocije CD-a, Stadion NK Vitez, 04.07.2009. godine    

Kroz hor je do sada prodefilovalo preko 100 djevojaka i mladića. Neki od njih su u horu nalazili trenutke smiraja, spoznavanja i otkrivanja puta istine. Učili su jedni druge ispravnosti, dobru, moralnim vrijednostima, čestitom životu, a na druge utjecali pozitivno i bili inspiracija. Oslanjali se na Svemogućeg Boga, međusobno se družili, upoznavali, izgrađivali povjerenje i učili  prijateljstvu. Hor su u njegovoj pređenoj etapi najčešće sačinjavali srednjoškolci, studenti i članovi akademske zajednice.

 

Veliko priznanje horu, kao i potvrda kvalitetnog rada bili su učešće na dva  velika koncerata, “Gaza u mom srcu” u Sarajevu i “Moj ummete” u Zenici. Sa ilahijom „Palestino dušo čista“ i ujedno premijerno izvedenom, za koju je tekst napisao Emin Grošić a muziku i aranžman Sead Zele Lipovača, Gazije su praktično  najavili svoje izdavanje CD-a „Džennetska hurija“, koji će u budućnosti biti argument njihovog iskrenog rada i postojanja. Gazija je dobitnik dva  priznanja općine: Zahvalnica općine Bužim iz oblasti kuture za 2008. godinu, Plaketa općine Bužim iz oblasti kulture za 2009. godinu i Plaketa Medžlisa IZ Bužim 2013. godina

 

Može se reći da je vrijednost postojanja i djelovanja hora Gazija izrazito značajna  i neprocjenjiva, naročito u duhovnom smislu. Nastupi na modernim pozornicama, aplauzi, priznanja, su značajan dio postojanja I djelovanja ovog hora ali mnogo veći značaj I osnovni cilj postojanja je promovisanje iskrenosti, skromnosti i moralnih vrijednosti, koje su u vremenu u kojem živimo zanemareni.

 

 

 

hor Gazija u istanbulu 2010. godine (Predstavnik BiH na manifestaciji Istanbul kulturni grad Evrope)

 

Hor Gazija na koncertu "Mošus Pejgamverov" Sarajevo - Zetra 2010. godine

 

 

Hor Gazija na Bajramskom koncertu Sarajevo - Skenderija 2013. godine

Božijom pomoći Gazije idu dalje, na to ih obavezuje dosadašnji rad i uloženi trud, kao i hrabre bužimske Gazije, koji su u vrijeme rata ugradili sebe u temelje Bosne i Hercegovine. Ono što obavezuje i očekuje sadašnje i buduće Gazije jeste očuvanje pomenutih temelja i ustrajnosti na tom pravom putu.

 

Hor Gazija 2013. godine

Nastavljena saradnja sa Zeletom Lipovačom u 2015 godini donijela je drugi po redu album Gazija pod nazivom "Ljubav beskrajna".

 

 Na novom albumu čije aranžmane potpisuje Zele, nalazi se 9 novih autorskih numera. Pored duhovne muzike, tu je obrada sevdalinke, kao i novi pravac u kojem se Gazije žele okušati, a to je ljubavna pjesma "Dodir od svjetla i sna"

Na novom albumu se nalazi i popularna numera "Palestina" koja je prvi put izvedena na Velikom koncertu "Dova za Gazu" u Zetri 2009. godine, a čiji je aranžman takođe uradio Zele, dok je tekst vlasništvo hora Gazija odnosno Emina Grošića tekstopisca Gazija.

Osim navedenih promjena Gazije su ovaj put promijenili i imidž, a za svaki detalj se pobrinuo jedan od najpoznatijih dizajnera Igor Kelčec iz Zagreba.

Album je izdao Hayat Production doo Sarajevo, a isti je promovisan na stadionu NK Vitez u Bužimu 30.juna 2015. godine pred nekoliko hiljada posjetitelja.

Sastav Gazija koji je snimio CD "Ljubav beskrajna" 2015. godine

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © 2018 Hor Gazija . Designed by gazija web team